Noutati

AN SCOLAR 2018-2019

Uram “Bun venit!” in Gradinita “Raza de Soare” din Targoviste, in noul an scolar, tuturor copiilor si parintilor! Va dorim multe zambete si multe realizari!

Colectivul de cadre didactice din Gradinita “Raza de Soare” Targoviste

 

AN SCOLAR 2017-2018

Scoala “Altfel” la Gradinita “Raza de Soare” Targoviste

Puteti citi accesand:
http://www.tvpartener.ro/2018/05/23/jandarmii-damboviteni-si-cainele-nafava-noii-prieteni-ai-copiilor-de-la-gradinita-nr-8-raza-de-soare-din-targoviste/

http://www.tvpartener.ro/2018/05/24/politistii-si-pompierii-damboviteni-oaspeti-de-seama-la-gradinita-nr-8-raza-de-soare-din-targoviste/

Eveniment de diseminare INFODAYS ERASMUS la Grădinița „Rază de Soare” din Târgoviște

Puteti afla amanunte accesand:

http://www.gazetadambovitei.ro/educatie/eveniment-de-diseminare-infodays-erasmus-la-gradinita-raza-de-soare-din-targoviste/

Informatii despre intrarea copiilor in gradinita, la inceput de an scolar

Pentru intrarea copiilor in gradinita, parintii sunt rugati sa prezinte urmatoarele: 

- aviz de intrare in colectivitate

- adeverinta/fisa medicala a copilului

- fisa cu vaccinari

Toate acestea se iau de la medicul de familie.

Multumim!

 

An scolar 2016-2017

 

ANUNŢ ÎNSCRIERI 2017-2018

 

  • Capacitatea grădiniţei (conform planului de şcolarizare aprobat de ISJ D-ţa pentru anul şcolar 2017-2018)=330copii (grupa mică-84copii, grupa mijlocie-98copii, grupa mare-148copii).
  • Înscrierea peşcolarilor pentru anul 2017-2018 va avea loc între orele 9.00-14.00 de luni până vineri începând cu 22 mai 2017 în baza adresei M.E.N. 30924/26.04.2017 şi adresei I.S.J. nr.364/M/27.04.2017.
  • Ocuparea locurilor libere se va face în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă, respectiv: grupa mare (copii de 5 ani ), grupa mijlocie (copii de 4 ani) şi grupa mică ( copii de 3 ani). În baza HG nr. 1252/2012 şi în limita locurilor disponibile, pot fi înscrişi în grupa mică şi copii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 3 ani.
  • Locuri disponibile:

- pentru grupa mică(3-4 ani)=84 locuri

- pentru grupa mijlocie (4-5 ani)= 6 locuri

- pentru grupa mare (5-6 ani)= 23 locuri

În situaţia în care numărul cererilor de înscriere este mai mare decât numărul locurilor libere, repartizarea copiilor se va face în ordinea descrescătoare a numărului de criterii generale de departajare cumulate de către fiecare copil.

Criteriile gererale sunt:

  • Copil orfan de ambii părinţi;
  • Copil orfan de un singur părinte;
  • Existenţa a unui frate/a unei surori în grădiniţă;
  • Existenţa unui certificat medical de încadrare în gradul de handicap a copilului.

19 iunie 2017- afişarea copiilor înscrişi  în etapa I în grădiniţă

31 iulie 2017- afişarea copiilor inscrişi în etapa a II-a în grădiniţă

31 august 2017- afişarea grupelor constituite pentru anul şcolar 2017-2018

  • Acte necesare înscriere:

Cerere tip (se primeşte de la grădiniţă)

Copie certifiat de naştere copil

Copie carte identitate părinţi/tutori/reprezentanţi legali

Adeverinţă de salariat părinte

Adeverinţă medicală de intrare în colectivitate, avizul epidemiologic şi fişa de vaccinări se vor prezenta în septembrie 2017 (documentele sunt obligatorii ca urmare a Ordinului M.S. 1002/M.E.C.T.S. 5057/2015).

 

Director,

Prof. Cuculea Catalina

Copiii de la Grădiniţa “Rază de Soare” au fost „Prietenii naturii” 

http://www.gazetadambovitei.ro/educatie/copiii-de-la-gradinita-raza-de-soare-au-fost-prietenii-naturii/        

 

Două cadre didactice de la Grădinița „Rază de Soare” , Târgoviște, mobilitate în Islanda, în cadrul unui proiect Erasmus, cu patru școli europene

 

http://www.gazetadambovitei.ro/educatie/doua-cadre-didactice-de-la-gradinita-raza-de-soare-targoviste-mobilitate-in-islanda-de-nord-in-cadrul-unui-proiect-erasmus-cu-patru-scoli-europene/

 

PROIECT EDUCAŢIONAL

TITLUL  PROIECTULUI: “Prietenii Naturii” , Ediţia a II-a

TIPUL PROIECTULUI:  judeţean (aprobat CAEJ)

INSTITUŢIA COORDONATOARE: GRĂDINIŢA CU PROGRAM   PRELUNGIT “RAZĂ DE SOARE” TÂRGOVISTE

DOMENIUL: Educaţie ecologică

SCOP:

Cunoaşterea problemelor de poluare asupra mediului şi a pericolelor provocate de poluarea mediului înconjurător asupra vieţii;

Formarea unor priceperi şi deprinderi de protejare a mediului înconjurător în contexte variate: ecologizarea unei zone din apropierea grădiniţei, plantare de flori şi pomi, colectarea selectivă a deşeurilor rezultate din activitatea grădiniţei;

Formarea unor atitudini pozitive: iniţiativă, responsabilizare, implicare activă, voluntariat

OBIECTIVE:

  1. Informarea a 100 de preşcolari cu privire la principalele probleme ale mediului înconjurător din România: poluarea aerului, apei, solului, defrişarea necontrolată a pădurilor, aruncarea deşeurilor în alte locuri decât cele amenajate special, nevalorificarea adecvată a deşeurilor, timp de 2 luni, în fiecare din cele 15 grădiniţe participante;
  2. Confecţionarea a cel puţin 1 obiect de către fiecare preşcolar participant la proiect (obiecte decorative, jucării, obiecte de îmbrăcăminte) pentru valorificarea deşeurilor rezultate în activitatea din grădiniţă, în cele 6 luni de derulare a proiectului;
  3. Ecologizarea unei zone publice din apropierea grădiniţei prin curăţarea acesteia de deşeuri, plantare de flori, pomi, alte amenajări, în fiecare unitate participantă, timp de o săptămână;
  4. Exprimarea a cel puţin un mesaj ecologic de către fiecare preşcolar participant către comunitate şi autorităţile decizionale privind protecţia mediului prin intermediul desenului/ picturii, aplicaţiilor practice, în cele 6 luni de proiect;
  5. Participarea la concursul judeţean “Prietenii naturii” , ediţia a II-a, din data de 21 aprilie 2016 a cel puţin 100 de preşcolari şi 50 cadre didactice din 12 grădiniţe din judeţ şi 3 grădiniţe din alte 3 judeţe;
  6. Diseminarea rezultatelor proiectului în 20 unităţi şcolare, într-un interval de 1 an şcolar.

ACTIVITĂŢILE PROIECTULUI:

Nr. crt. Obiectiv specific Activitatea Oct Nov Dec Ian Feb Mar Apr Mai Iun Responsabili
1. Informarea a 100 de preşcolari cu privire la principalele probleme ale mediului înconjurător din România: poluarea aerului, apei, solului, defrişarea necontrolată a pădurilor, aruncarea deşeurilor în alte locuri decât cele amenajate special, nevalorificarea adecvată a deşeurilor, timp de 2 luni, în fiecare din cele 15 grădiniţe participante; -„Planeta pământ  în pericol!”  -„Poluarea şi formele ei”  -„Pădurile dispar!”   -„Imperiul gunoaielor” 

 

 

-Întâlniri cu specialişti din domeniul protecţiei mediului          Gheorghe AngelicaDumitrescu IzabelaEducatoarele înscrise în proiect2.Confecţionarea a cel puţin 1 obiect de către fiecare preşcolar participant la proiect (obiecte decorative, jucării, obiecte de îmbrăcăminte)  pentru valorificarea deşeurilor rezultate în activitatea din grădiniţă, în cele 6 luni de derulare a proiectului;„Să păstrăm mediul curat şi sănătos!”Colectarea selectivă a deşeurilor rezultate în activitatea din grădiniţă şi în familie“Colectăm şi reciclăm, lucruri noi creăm!”Confecţionarea unor obiecte decorative, jucării, costume, aplicaţii practice din deşeuri         Ene Ana-MariaOlteanu AncuţaEducatoarele înscrise în proiect 3.Ecologizarea unei zone publice din apropierea grădiniţei prin curăţarea acesteia de deşeuri, plantare de flori, pomi, alte amenajări, în fiecare unitate participantă, timp de o săptămână;“Un parc curat, de noi curăţat!”-ecologizarea unui loc de joacă pentru copii, un parc, curtea grădiniţei         Moldoveanu ElisabetaStoiculescu SimonaEducatoarele înscrise în proiect4.Exprimarea a cel puţin un mesaj ecologic de către fiecare preşcolar participant  către comunitate şi autorităţile decizionale privind protecţia mediului prin intermediul desenului/ picturii, aplicaţiilor practice, în cele 6 luni de proiect;„SOS Natura!”-exprimarea unor mesaje ecologice (afişe, postere) de către fiecare preşcolar participant  către comunitate şi autorităţile decizionale privind protecţia mediului (prin intermediul desenului/ picturii, aplicaţiilor practice)         Croitoru MarianaDonescu MilicaEducatoarele înscrise în proiect5.Participarea  la concursul judeţean “Prietenii naturii” , ediţia a II-a, din data de 21 aprilie 2016 a cel puţin 100 de preşcolari şi 50 cadre didactice din 12 grădiniţe din judeţ şi 3 grădiniţe din alte 3 judeţe.„Prietenii naturii”- faza pe unitate a concursului         Responsabilul cu derularea proiectului în fiecare unitate înscrisă în proiectEducatoarele înscrise în proiect„Prietenii naturii”- faza judeţeană a concursului         Tomescu VictoriCuculea CătălinaCristea LilianaIon AlinaComisiile de jurizare6.Diseminarea rezultatelor proiectului în 20 unităţi şcolare,într-un interval de 1 an şcolar„Împreună suntem mai puternici!”Constituirea unei baze dedate cu profesoriiparticipanţi la proiect          Echipa de implementare a proiectuluiComisia de secretariat„Idei verzi”-Expoziţie cu lucrările participante la concurs, organizată la Biblioteca Judeţeană „Ion Heliade Rădulescu”         Comisia de organizare a expoziţiei„Din activitatea noastră…”Realizarea unor materiale electronice cu rezultatele proiectului şi transmiterea acestora către profesoriiparticipanţi şi instituţiile partenere         Echipa de implementare a proiectului“Suntem mândri de ce am realizat!”Organizarea unor evenimente de diseminare în 20 de unităţi şcolare         Ciulei FlorentinaEchipa de implementare a proiectului

ANEXA 1

FESTIVALUL – CONCURS JUDEŢEAN „PRIETENII NATURII”

REGULAMENT DE ÎNSCRIERE, PARTICIPARE, DESFĂŞURARE ŞI EVALUARE

Concursul se adresează preşcolarilor şi cadrelor didactice din învăţământul preşcolar din judeţul Dâmboviţa şi nu numai, preocupaţi de problemele mediului înconjurător.

  • Înscrierea grădiniţelor în Proiectul de educaţie ecologică „Prietenii naturii” se realizează prin completarea şi semnarea acordului de parteneriat şi trimiterea acestuia la „Grădiniţa Rază de Soare” din Târgovişte până la sfârşitul lunii decembrie 2016.
  • Fiecare grădiniţă participantă va primi certificat „Ecogrădiniţa”.

A). SECŢIUNILE  FESTIVALULUI – CONCURS

  1. PARTICIPARE INDIRECTĂ
  1. Desene/ picturi prin care să se arate acţiunile pozitive ale omului asupra naturii (protejarea mediului)
  2. Colaje/ confecţionarea unor obiecte din materiale reciclabile
  3. Afişe/ postere pentru transmiterea unor mesaje ecologice
  1. PARTICIPARE DIRECTĂ
  1. Festivalul ecologiştilor – Parada costumelor eco

B). CALENDARUL FESTIVALULUI – CONCURS

octombrie – noiembrie 2016

  • tehnoredactarea proiectului
  • depunerea proiectului spre avizare la Grădinita „Rază de Soare” Târgovişte şi ISJ Dâmboviţa
  • promovarea proiectului în cadrul comisiilor metodice, a cercului pedagogic la nivel de judeţ, în mass-media locală, isj-db.ro, www.gradinita-razadesoare.ro

noiembrie – decembrie 2016

  • înscrierea grădiniţelor în proiect

noiembrie 2016 – aprilie 2016

  • derularea activităţilor de către participanţi, conform Graficului de activităţi
  • martie 2017
  • desfăşurarea fazei pe unitate (locale) a concursului „Prietenii naturii”

1 aprilie- 14 aprilie 2017

  • expedierea lucrărilor către Grădiniţa „Rază de Soare” din Târgovişte de către unităţile participante, pentru secţiunile cu participare indirectă
  • Primirea, înregistrarea şi repartizarea lucrărilor pe secţiuni
  • Constituirea echipelor de jurizare

21 aprilie 2017

  • desfăşurarea fazei judeţene a concursului „Prietenii naturii”
  • Parada costumelor eco (participare directă)
  • Jurizarea lucrărilor primite pe secţiuni (participare indirectă)
  • premierea preşcolarilor şi a cadrelor didactice participante

aprilie – iunie 2017

  • evaluarea şi diseminarea proiectului

C). ÎNSCRIEREA LA CONCURSUL JUDEŢEAN  „PRIETENII NATURII”

Formularul de înscriere pentru fiecare secţiune va fi completat de către cadrul didactic conform anexelor 1, 2, 3, 4 şi va fi trimis până la 14 APRILIE 2017 pe e-mailul Grădiniţei „Rază de Soare” Târgovişte: razadesoare2006@yahoo.com

Formularele de înscriere şi lucrările copiilor pot fi aduse la Grădiniţa „Rază de Soare” Târgovişte până pe 14 aprilie 2017, etichetate fiecare în parte. Dacă vor fi trimise prin poştă, acestea vor fi luate în calcul dacă sosesc până la data de 14 aprilie 2017, pe adresa Grădiniţei „Rază de Soare” Târgovişte, str. Alexandru Vasilescu nr. 7.

În cazul trimiterii prin poştă, cadrele didactice participante au obligaţia de a pune în plicul cu lucrări şi fişa de înscriere şi un plic A4 timbrat şi cu adresa la care doreşte trimiterea diplomelor.

Parada costumelor eco presupune participarea directă a copiilor, însoţiţi de cadre didactice şi părinţi. Cadrele didactice care participă cu copiii la parada costumelor eco vor prezenta obligatoriu şi un tabel cu acordul unităţii şi al părinţilor pentru deplasarea la Grădiniţa „Rază de Soare” Târgovişte şi pentru a fi fotografiaţi în cadrul concursului.

D). CONDIŢII DE PARTICIPARE

Fiecare cadru didactic poate participa cu maxim 3 lucrări în concurs, indiferent de secţiune. Cele 3 lucrări pot fi în secţiuni diferite (anexa 1, 2, 3) sau toate în aceeaşi secţiune.

La paradă, fiecare cadru didactic poate participa cu maxim trei copii (costume eco).

Fiecare lucrare plastică/ obiect confecţionat/afiş/poster va fi etichetat pe spate, în colţul din dreapta jos, astfel:

  • Titlul lucrării
  • Numele şi prenumele preşcolarului
  • Grupa
  • Grădiniţa
  • Localitatea
  • coordonator

Nu se percepe taxă de participare!

E). EVALUAREA LUCRĂRILOR ŞI A COSTUMELOR ECO

Evaluarea va fi obiectivă, unitară şi va urmări:

Criteriul de evaluare/ Punctaj acordat:

  1. Calitatea şi prezentarea lucrării/costumului eco – 20p
  2. Esenţa/mesajul lucrării/ costumului eco – 20p
  3. Respectarea temei – 20p
  4. Originalitate – 20p
  5. Creativitate – 20p

Juriul îşi rezervă dreptul de a descalifica lucrările care nu respectă cerinţele temei sau care sunt realizate de adulţi.

Lucrările nu se restituie.

Nu se admit contestaţii.

ANEXA 2

FESTIVALUL – CONCURS JUDEŢEAN DE EDUCAŢIE ECOLOGICĂ

„PRIETENII NATURII” , EDIŢIA a II-a

21 APRILIE 2017

FIŞĂ DE ÎNSCRIERE 

Unitatea de învăţământ:

Localitatea:

Judeţul:

Numele şi prenumele cadrului didactic îndrumător:

Adresa de e-mail personală:

Telefon:

CONDIŢII DE PARTICIPARE:

Fiecare cadru didactic poate participa cu maxim 3 lucrări în concurs, indiferent de secţiune. Cele 3 lucrări pot fi în secţiuni diferite (anexa 1, 2, 3) sau toate în aceeaşi secţiune.

La paradă, fiecare cadru didactic poate participa cu maxim trei copii (costume eco).

Fiecare lucrare plastică/ obiect confecţionat/afiş/poster va fi etichetat pe faţă, în colţul din dreapta jos, astfel:

  • Titlul lucrării
  • Numele şi prenumele preşcolarului
  • Grupa
  • Grădiniţa
  • Localitatea
  • coordonator

Nu se percepe taxă de participare!

  • Particip indirect, fară copii, la secţiunea:
  1.  Desene/ picturi prin care să se arate acţiunile pozitive ale omului asupra naturii
Nr.Crt. Numele şi prenumele copilului Grupa Titlul lucrării
1.
2.
3.
  1. Colaje/ confecţionarea unor obiecte din materiale reciclabile
Nr.Crt. Numele şi prenumele copilului Grupa Titlul lucrării
1.
2.      
3.    
  1. Afişe/ postere pentru transmiterea mesajelor ecologice
Nr.Crt. Numele şi prenumele copilului Grupa Titlul lucrării
1.      
2.      
3.    
  1. Particip direct, cu copiii, la secţiunea:
  1. Festivalul ecologiştilor – parada costumelor eco
Nr.Crt. Numele şi prenumele copilului Grupa Titlul lucrării
1.      
2.      
3.      

Nu este obligatorie înscrierea la toate secţiunile festivalui-concurs!

 

Data:                                                                       Semnatură cadru didactic coordonator,

 

 

Dragi parinti,

Pe 1 septembrie 2016,  Gradinita “Raza de Soare” isi deschide larg portile pentru a primi copiii dornici de a se aventura din nou pe caile cunoasterii si ale bucuriei. Pentru aceasta informam parintii ca la intrarea in colectivitate a copilului prescolar va trebui sa prezinte la cabinetul medical urmatoarele documente:

- aviz medical  – apt de intrare in colectivitate

- adeverinta medicala – fisa ce cuprinde informatii despre starea de sanatate a copilului

- copie dupa fisa cu vaccinarile copilului

Toate aceste documente se pot procura de la medicul de familie. 

Va asteptam cu drag!

 

An scolar 2015-2016

GRĂDINIŢA CU PROGRAM PRELUNGIT „RAZĂ DE SOARE” TÂRGOVIŞTE

 

Vǎ invitǎ sǎ participaţi la:

 

CONCURSUL JUDEŢEAN DE EDUCAŢIE ECOLOGICĂ

„PRIETENII NATURII”  

        23 iunie 2016     –       Ediţia I

(Acţiune dedicată zilei de 5 iunie 2016 – Ziua Mondială a Mediului)

 

TITLUL  PORIECTULUI: Prietenii Naturii

TIPUL PROIECTULUI: interdisciplinar – Domeniul Ştiinţe, Domeniul Estetic şi Creativ şi Domeniul Om şi Societate

ORGANIZATOR: GRĂDINIŢA CU PROGRAM  PRELUNGIT “RAZĂ DE SOARE” TÂRGOVISTE    

 PARTENERI:

Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa

ANPM Dâmbovița

Biblioteca Judeţeană “Ion Heliade Rădulescu”

ECHIPA DE PROIECT:       

 Cadre didactice din Grădiniţa „Rază de Soare” Târgovişte


 REGULAMENT DE ÎNSCRIERE, PARTICIPARE, DESFĂŞURARE ŞI EVALUARE

 Concursul se adresează preşcolarilor şi cadrelor didactice din învăţământul preşcolar din judeţul Dâmboviţa, preocupaţi de problemele mediului înconjurător.

SECŢIUNILE  CONCURSULUI:

PARTICIPARE INDIRECTĂ:

  1. Desene/ picturi prin care să se arate acţiunile pozitive ale omului asupra naturii (protejarea mediului)
  2. Colaje/ confecţionarea unor obiecte din materiale reciclabile
  3. Afişe/ postere pentru promovarea valorilor ecologice 

CALENDARUL FESTIVALULUI – CONCURS

1-15 aprilie 2016

  • Iniţierea si tehnoredactarea proiectului
  • Depunerea proiectului spre avizare la Grădinita „Rază de Soare” Târgovişte şi instituţiile colaboratoare

15-aprilie-15 mai 2016

16 mai – 21 iunie 2016

  • Realizarea lucrărilor de către participanţi şi expedierea către grădiniţa organizatoare
  • Primirea, înregistrarea şi repartizarea lucrărilor pe secţiuni
  • Constituirea echipelor de jurizare

22 iunie 2016

  • Realizarea expoziţiei cu lucrările înscrise în concurs

23 iunie 2016

  • Jurizarea lucrărilor

24-30 iunie 2016

  • Redactarea diplomelor pentru premianţi, participanţi şi coordonatori
  • Expedierea diplomelor pentru secţiunile cu participare indirectă

1-15 septembrie 2016

  • Diseminarea şi evaluarea proiectului

ÎNSCRIEREA:

 

Formularul de înscriere pentru fiecare secţiune va fi completat de către cadrul didactic conform anexelor 1, 2, 3 şi va fi trimis până la 21 iunie 2016 pe e-mailul Grădiniţei „Rază de Soare” Târgovişte: razadesoare2006@yahoo.com .

Formularele de înscriere, acordul de parteneriat semnat şi ştampilat şi lucrările copiilor pot fi aduse la Grădiniţa „Rază de Soare” Târgovişte până pe 21 iunie 2016, etichetate fiecare în parte. Dacă vor fi trimise prin poştă, acestea vor fi luate în calcul dacă sosesc până la data de 21 iunie 2016, pe adresa Grădiniţei „Rază de Soare” Târgovişte, str. Alexandru Vasilescu nr. 7.

În cazul trimiterii prin poştă, cadrele didactice participante au obligaţia de a pune în plicul cu lucrări: fişa de înscriere, acordul de parteneriat semnat şi ştampilat şi  un plic A4 timbrat şi cu adresa la care doreşte trimiterea diplomelor.

 

CONDIŢII DE PARTICIPARE:

 

Fiecare cadru didactic poate participa cu maxim 3 lucrări în concurs, indiferent de secţiune. Cele 3 lucrări pot fi în secţiuni diferite (anexa 1, 2, 3) sau toate în aceeaşi secţiune.

Fiecare lucrare plastică/ obiect confecţionat/afiş/poster va fi etichetat pe spate, în colţul din dreapta jos, astfel:

  • Titlul lucrării
  • Numele şi prenumele preşcolarului
  • Grupa
  • Grădiniţa
  • Localitatea
  • coordonator

 

Nu se percepe taxă de participare!

 

EVALUAREA LUCRĂRILOR:

Evaluarea va fi obiectivă, unitară şi va urmări:

Criteriul de evaluare/ Punctaj acordat:

  1. Calitatea și prezentarea lucrării – 20p
  2. Esența/ mesajul lucrării- 20p
  3. Respectarea temei – 20p
  4. Originalitate – 20p
  5. Creativitate – 20p

 

Juriul îşi rezervă dreptul de a descalifica lucrările care nu respectă cerinţele temei, care sunt realizate de adulţi.

Lucrările nu se restituie.

Nu se admit contestaţii.

 

Persoane de contact:

 

Cuculea Cătălina; tel. 0732100284; e-mail: razadesoare2006@yahoo.com

Cristea Liliana; tel. 0723628940; e-mail: lili11021967@yahoo.com

Ion Alina; tel. 0721510634; e-mail: alinaion83@yahoo.com

Croitoru Mariana; tel. 0720024791; E-mail: marianacroitoru7@yahoo.com

 

FESTIVALUL – CONCURS JUDETEAN DE EDUCATIE ECOLOGICA

„PRIETENII NATURII”

EDITIA I

23  IUNIE 2016

 

FISA DE INSCRIERE

 

Unitatea de invatamant:

Localitatea:

Judetul:

Numele si prenumele cadrului didactic indrumator:

Adresa de e-mail personala:

Telefon:

 

Particip indirect la sectiunea:

 

  1.  Desene/ picturi prin care sa arate actiunile pozitive ale omului asupra naturii

 

Nr.Crt. Numele si prenumele copilului Grupa Titlul lucrarii
1.
2.
3.

 

  1. Colaje/ confectionarea unor obiecte din materiale reciclabile

 

Nr.Crt. Numele si prenumele copilului Grupa Titlul lucrarii
1.
2.      
3.      

 

  1. Afise/ postere pentru promovarea valorilor ecologice

 

Nr.Crt. Numele si prenumele copilului Grupa Titlul lucrarii
1.      
2.      
3.      

 

Data:                                                                       Semnatura cadru didactic coordonator,

 

 

                                                               Director,

 

 

Grădiniţa cu Program Prelungit                                                Grădiniţa…………………………………

„Rază de Soare” Târgovişte

Str. Prof. Alex Vasilescu   Nr. 7                                                 Adresa………………………………………

Jud. Dâmboviţa                                                                                Jud, Dâmboviţa

Tel. 0732100284                                                                             Tel.

E-mail: razadesoare2006@yahoo.com                                  E-mail

Nr:………/…………..                                                                          Nr:……../………………..

 

ACORD DE PARTENERIAT

Încheiat astăzi, ……………………………….

  1. Părţile contractante:
  2. GRĂDINIŢA CU PROGRAM PRELUNGIT „RAZĂ DE SOARE”, Prof. Alex Vasilescu Nr. 7 Târgovişte, Jud. Dâmboviţa, reprezentată prin: Director, prof. Cuculelea Cătălina şi profesorii de ducaţie timpurie,  Cristea Liliana şi Ion Alina, în calitate de Organizatori, şi
  3. GRĂDINIŢA………………………………………………………………………………………………………,reprezentată prin Director …………………………….………………………………………………….……………… şi………………………………………………… …………………………………………….în calitate de
  4. Obiectul contractului:

Obiectul prezentului acord de parteneriat îl reprezintă colaborarea dintre organizator şi partener în vederea organizării şi desfăşurării de activităţi extraşcolare în instituţia aplicant prin Festivalul-Concursul judeţean de educaţie ecologică „Prietenii naturii“.

  1. Grup ţintă: preşcolari, cadre didactice
  2. Obligaţiile părţilor:
  3. A) Organizatorul se obligă:

– să informeze grădiniţele despre organizarea concursului;

– să organizeze expoziţia cu lucrările preşcolarilor;

– să respecte termenele de desfăşurare a concursului;

– să  emită şi să distribuie diplomele preşcolarilor premianţi;

– să distribuie diplomele de participare preşcolarilor şi adeverinşţe cadrelor didactice îndrumătoare.

  1. B) Partenerul se obligă să respecte următoarele condiţii:

– să mediatizeze concursul în grădiniţă;

– să pregătească preşcolarii pentru activitate;

– să selecteze lucrările preşcolarilor participanţi la concurs, fara a interveni in realizarea acestora;

– să respecte regulamentul de desfăşurare a concursului;

– să obţină acordul scris al părinţilor pentru înscrierea/ participarea indirectă/directă şi fotografierea în cadrul concursului de la părinţii preşcolarilor si de la conducerea unitatii in care lucreaza

  1. Durata acordului:

Acordul s-a încheiat în 2 (două) exemplare şi intră în vigoare la data semnării acestuia. 6. Clauze finale ale acordului:

Festivalul-Concurs judeţean de educaţie ecologică „Prietenii naturii“ face parte din categoria activităţilor extraşcolare şi urmăreşte stabilirea de relaţii de colaborare între instituţiile de învăţământ din judeţ.

 

Organizator,                                                                               Partener,                    

Grădiniţa cu P.P. „Rază de Soare” Tîrgovişte                     Instituţia:

 

Director,                                                                    Director,

Prof. Cuculea Cătălina

 

Vă aşteptăm! Mult succes tuturor!

Carte de bucate – produs final obtinut in cadrul

KA2- Proiecte de parteneriat strategic

Proiect   MODERNITY AND TRADITIONS 

 

BUCATARIA ROMANEASCA

SARMALE

Ingredientes

  • 1 kg carne tocata de porc ( sau porc si vita-cantitati egale )
  • 110 grame orez
  • 3 frunze de dafin
  • 2 cepe uscate (marime medie)
  • doua linguri de untura de porc
  • bulion/pasta de tomate 100 grame
  • varza acra
  • piper
  • sare(o lingura)

Mod de preparare

Se alege carne mai grasa de porc (pulpa, costita, ceafa) si se trece o data prin masina de tocat. Alta varianta este sa se toace atat carne de porc cat si carne de vita, in cantitati egale. Carnea tocata se amesteca cu orezul curatat si spalat in cateva ape, ceapa taiata cubulete foarte mici, piperul, sarea, frunzele de dafin taiate marunt si 100 ml de apa. E foarte important adaosul de apa in umplutura.

Foile de varza se taie selectandu-se bucatile in care carnea poate sa fie impachetata cu usurinta. In mana stanga se pune foaia de varza, aproape de incheietura mainii se aseaza putina carne si se ruleaza foaia de varza cu mana dreapta. Mana stanga se strange caus pentru a nu lasa sa se desfaca tubul de varza, iar cu degetele de la mana dreapta se preseaza marginile foii de varza spre interior si astfel se formeaza sarmaua.

Sarmalele se fierb in recipiente mari tapetate cu foi de varza, in care se dispun concentric, in straturi succesive in forma de melc. Peste ultimul strat de sarmale se pun apa (in asa fel incat sa acopere sarmalele), pasta de tomate si doua linguri de untura. Dupa ce au dat in primul clocot, sarmalele sunt lasate sa fiarba la foc mic timp de 2 ore.

Se servesc calde, cu mamaliguta si smantana.

Cabbage Rolls

 Ingredients

 Directions

Remove core from cabbage. In a large pot, bring to boil enough water to cover cabbage. Add 2 tablespoons salt and 1/4 cup vinegar to boiling water. Immerse cabbage in boiling water. Cover and cook over medium-high heat 5 to 7 minutes. With fork or tongs, gently remove leaves as they become tender. Drain well; let cool. Trim main leaf vein so it is flat like rest of cabbage leaf.

In a large frying pan over medium heat, add oil, onions, celery, bacon, salt, pepper, paprika, parsley leaves and saute until light golden brown. Remove from heat and let cool for 1/2 hour.

Add ground pork, rice and sauteed onions together along with 1/2 cup water, and mix well. This is the meat filling.

Place 1 to 2 tablespoons of the meat filling in center of cabbage leaf. Fold right hand side of leaf over filling, then roll from base to bottom of leaf, then with index finger gently tuck left hand side of leaf into cabbage roll to make a nice neat roll. Squeeze juice out of sauerkraut and place 1/2 of jar on bottom of pot. Chop any leftover cabbage and place on top of sauerkraut. Place pork hock on top of sauerkraut. Arrange cabbage rolls, seam side down in pot in neat layers. Place them loosely touching each other and layer on top of one another. Sprinkle with salt between layers. Place second half of sauerkraut on top of cabbage rolls. Spread tomato sauce and tomato juice over kraut and place 1 bay leaf (and optional dill sprig) on top. Cover rolls with water just enough to cover rolls. Place heavy dish on top making sure there is a couple inches between plate on top of pot. Cover pot and bring to boiling and reduce heat to simmer and cook for about 2 hours.

Serve with sour cream and mamaliga for a real romanian dish.

                                    Drob de miel

Ingrediente:

  • maruntaie de miel (plaman, ficat, inima, rinichi, etc)
  • ficat de pui
  • ceapa verde
  • usturoi verde
  • marar, patrunjel
  • sare, piper
  • 3 oua

Preparare:

Maruntaiele de miel impreuna cu ficatul de pui se curata si se spala foarte bine, apoi se pune la fiert in apa rece cu 2-3 lingurite de sare.Cand au fiert se toaca marunt sau se pot da prin masina de tocat.

Taiat marunt, imi place mai mult asa, fiecare faca cum ii place.Ceapa si usturoiul se toaca marunt si se calesc in 2-3 linguri de ulei.Cand sunt aproape calite se adauga si patrunjelul si mararul tocate marut si se lasa inca 2-3 minute sa se inmoaie putin.

Intr-un lighean se amesteca maruntaiele impreuna cu ceapa, usturoiul si verdeata.Se pune cimbru dupa gust, sare si piper.Adaugam si cele 3 oua intregi.
Si amestecam bine pana se leaga compozitia.

Luam 2 tavi, pe care le ungem cu unt si le tapetam cu pesmet, data viitoare pun hartie de copt.Se pune un strat din compozitie, apoi se pun 4-5 oua fierte, depinde cat de lunga este tava.

Si apoi acoperim bine cat sa nu se mai vada deloc ouale, unul l-am facut cu oua si unul simplu.
Se da la cuptorul preincalzit timp de 50-60 minute.
Se lasa pana se rumeneste frumos.

Lamb tripe

                           Ingredients:

  • Lamb offal ( lung , liver, heart, kidney , etc. )
  • Chicken liver
  • green onion
  • Green garlic
  • Dill , parsley
  • Salt, pepper
  • 3 eggs

Preparation

          Entrails of lamb with chicken liver clean and thoroughly wash, then boil in cold water 2-3 tablespoons finely chop cooked sare.Cand or can give mincer.

           Chopped, I like more so, each doing what he place.Ceapa and garlic and sauté finely chop in 2-3 tablespoons ulei.Cand are almost hardened add the parsley and dill Marut and still leaves 2- 3 minutes to soften slightly.

        In a bowl mix giblets with onion, garlic and thyme to taste verdeata.Se put salt and piper.Adaugam and 3 whole eggs.

Mix well to bind the composition.

         We take two trays, they anoint them with butter and dusted with breadcrumbs, put paper copt.Se next time put a layer of the mixture, then place 5/4 boiled eggs depends how long the tray.

         And then covered well enough to no longer see all the eggs, one I made with eggs and simple.

        Bring to a preheated oven 50-60 minutes.

    Let until nicely browned.

 MANCARE DE PRAZ CU MASLINE

 Ingrediente

  • cateva fire praz (firul sa nu fie gros si sa aiba tija alba cat mai lunga)
  •  2 cepe mici
  •  250 gr sos tomate
  •  3-4 foi dafin
  •  3-4 linguri ulei
  • 300g. masline
  •  o lingurita de zahar
  •  sare
  • piper
  • o ceasca vin alb

Preparare:

Se spala prazul, se curata de frunzele verzi si se pastreaza numai portiunea alba a tulpinii. Ceapa se toaca marunt si se pune la calit in cratita.
Cand a devenit aurie, se adauga prazul care se inabuseste la foc mic pana se inmoaie.
Se adauga condimentele si maslinele si se fierbe timp de aproximativ 20 de minute.
La sfarsit se adauga sosul de rosii si vinul pentru ai da un gust deosebit.

Pofta buna!

Mentiuni:

Se serveste cald

Timp Preparare: 1 h

                                                    Eating leek olives

Ingredients
• Ingredients):
• leeks several threads (thread not be thicker and have more long stem white)
• 2 small onions
• 250 gr tomato sauce
• 3-4 bay leaves
• 3-4 tablespoons oil
• 300g olives
• a teaspoon of sugar
• salt
• pepper
• a white wine cesca

Preparation:

Wash leeks, cleaned of green leaves and keep only the white portion of the stem. Finely chop the onion and put to cook in skillet.
When it became golden, add the leeks are inabuseste low heat until tender.
Add spices and olives and simmer for about 20 minutes.
At the end add tomato sauce and wine to give it a special taste.

Bon Appetite!
Merits:
Serve hot
Preparation time: 1 hour

ARDEI UMPLUTI CU CARNE

Ingrediente:

  • 10-12 ardei grasi, de o marime medie (7-8 cm. lungime)
  • 700 de grame de carne macinata (eu folosesc in amestec, 1/2 de porc, 1/2 de vita, am folosit chiar si de pui sau curan pt. ca, spre deosebire de sarmale, ardeii umpluti nu imi plac grasi)
  • 1-2 cepe
  • 1/2 de pahar de orez (75-80 ml.) cu bobul rotund
  • 1/2 de legatura de marar
  • 1/2 de legatura de patrunjel
  • 1 lingurita rasa de piper macinat
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita paprika dulce sau iute (optional, eu o pun pentru culoare si aroma)
  • optional: 1 ou intreg sau doar 1 galbenus de ou, dar merge si fara
  • 3 frunze de dafin
  • sos: 250 de ml. de bulion de rosii concentrat, 3 linguri de ulei de masline, 2 linguri de faina, frunza de dafin, sare, piper, zahar

Mod de preparare:

  • Inainte de toate, ardeilor li se scoate cotorul cu seminte, se curata pe cat posibil si de nervurile din interior si se spala bine, lasandu-se apoi la scurs cu deschizatura in jos.
  • Carnea tocata se pune intr-un castron (vita si porc)
  • Se toaca ceapa marunt si se adauga peste carne, se adauga si orezul, sarea, piperul, paprika, verdeturile tocate (nu neglijati verdeturile, vor aduce prospetime acestui fel de mancare de vara) si, daca horatati sa folositi, oul intreg sau galbenusul (oul are categoric un rol in a lega compozitia de carne si orez, dar o va si intari putin, daca doriti o compozitie mai moale folositi doar galbenusul sau nu puneti ou deloc).
  • Se amesteca toate foarte bine, pana la obtinerea unei compozitii omogene.
  • Compozitia de carne si orez se indeasa in ardeii umpluti, fara a-i umple insa complet (tineti cont ca orezul se va mai umfla la fierbere).
  • Se aranjeaza ardeii intr-o oala potrivita, cu deschizatura in sus. Separat, se da in clocot cam 1 litru si jumate de apa. Cand apa clocoteste, se toarna cu grija deasupra ardeilor din oala, sa fie apa doar atat cat sa acopere ardeii. Se mai presara un strop de sare, adauga foile de dafin si se pune oala pe foc.
  • Pentru a tine ardeii la loc fix sub apa care fierbe, aseaza deasupa o farfurioara.
  • Se fierb ardeii la foc potrivit spre moale timp de 1 ora – 1 ora 1/2, suficient sa se gateasca si carnea si sa fie fiert si orezul.
  • Pentru sos, intr-o craticioara incing uleiul de masline si adaug faina. Amestec rapid pentru ca uleiul sa se inglobeze in faina, fara sa se rumeneasca. Imediat torn deasupra, putin cate putin si amestecand continuu,  250 de ml. din supa in care au fiert ardeii, fierbinte. Va clocoti si se va ingrosa imediat. Se adauga bulionul (e bine sa se foloseasca unul foarte concentrat) si se amesteca foarte bine, apoi se adauga si frunza de dafin. Se fierbe sosul 4-5 minute pe foc mic, apoi se potriveste gustul cu sare, piper si zahar (cam 2 lingurite de zahar, atat cat sa echilibreze aciditatea rosiilor).
  • Pe farfurie se aseaza ardeii umpluti calzi si se stropesc cu sosul fierbinte.

STUFFED PEEPERS 

Ingredients :

  • 375 grams minced beef
  • 375 grams minced pork (mix with the beef mince)
  • 6 large red peppers (or yellow or you could use both – choose rounder, fat ones)
  • 80 grams rice (white)
  • salt (to taste)
  • pepper (to taste)
  • sweet paprika (to taste)
  • water (cold, a little bit)
  • 2 tins chopped tomatoes (preferably with herbs, such as Italian chopped Tomatoes or chopped tomatoes with basil)
  • 3 medium onions (diced)
  • spring onions (a few, for extra flavour)
  • oil (or dripping)
  • 1 tablespoon tomato puree (heaped)
  • 1 tablespoon demerara sugar (preferably however in Romania, Demerara is rare so caster sugar is used instead)
  • 1 tub sour cream (a big tub, for serving)

Method:

  • Take the peppers and cut carefully a “lid” in their tops, extracting the core and the seeds. Be careful as to not spoil / cut the pepper’s body.
  • Wash them in cold water inside and out, and then stand them upside down on kitchen roll to drain.
  • Prepare the stuffing by mixing the two types of mince, the chopped onions, the rice, salt, pepper and paprika and sprinkle a bit of cold water on the mixture. Also add one tin of chopped tomatoes (but drain them first of all juice). Drain the mixture if too juicy.
  • Stuff the peppers by pushing the stuffing right into the bottom of the peppers so they don’t lose their shape whilst cooking. Fill them up but don’t overstuff them or they’ll crack during boiling.
  • Heat up some oil (in Romania we use dripping for more flavour) and when it’s hot, place the peppers in and fry them – on every side – until they look golden – rusty. Be careful when handling them not to spill the stuffing.
  • Take a saucepan & place the stuffed peppers inside – either “mouth to mouth” or with the “mouth” towards the wall of the saucepan so that the filling won’t fall out.
  • Pour boiling water over the peppers so that they are nearly covered. When the rice is cooked (try it by tasting a bit from the stuffing) add the other can of chopped tomatoes but this time add the juice too. Add 1 heaped spoonful of tomato puree and a teaspoon of sugar.
  • If you have any stuffing left, fry it with some diced onion and left-over tomatoes. You can add it later around the peppers when serving them.
  • When the peppers are softened a bit and the rice is done, transfer the peppers into an ovenproof dish and into the pre-heated oven for a while, until about three quarters of the juice has evaporated and they are golden-brown.
  • Serve hot, with generous dollops of sour cream on top – they’re delicious that way!

Supa de pui cu galuste

Ingrediente:

1/2 pui , 2 morcovi, 1 ceapa, 1 ardei, 1 telina potrivita, sare, 1 legatura de patrunjel.

Galuste de gris: 2 oua, 20 ml ulei, sare, 100 gr gris.

Mod de preparare:

Preparare galuste:

  1. Intr-un bol se adauga ouale, uleiul, sare si omogenizam. Se adauga grisul treptat si amestecam. Aceasta compozitie se pregateste cu minim 10 min inainte de a forma galustele pentru supa.

Preparare supa:

  1. Carnea de pui  se opareste apoi se pune la fiert intr-o oala cu cca 2 l apa.
  2. Dupa ce a dat in primul clocot  supa se spumeaza bine, astfel incat sa ramana limpede.
  3. Dupa spumare  se adauga legumele spalate si intregi si se lasa sa fiarba la foc mic.
  4. Cand legumele  si carnea au fiert se scot intr-un bol.
  5. In supa fierbinte se adauga galustele (se ia compozitie cu lingura trecuta prin supa fierbinte si se pune in supa ) si se lasa sa fiarba cca 10-12 min la foc mic.
  6. Se adauga sare dupa gust, morcov fiert taiat cubulete  si patrunjel proaspat tocat marunt .
  7. Se serveste calda.

Chicken soup with dumplings

Ingredients:

1/2 chicken, 2 carrots, 1 onion, 1 green, 1 right celery salt, 1 bunch parsley.

Semolina dumplings 2 eggs, 20 ml olive oil, salt, 100g semolina.

Method of preparation:

Cook the dumplings:

  1. In a bowl add the eggs, oil, salt and blend. Add the semolina gradually and mix. This composition prepared at least 10 min before forming the dumpling soup.

Cook soup:

  1. Chicken scald then boil in a pot with about 2 liters of water.
  2. After giving the first hot soup foams well, so stay clear.
  3. After foaming add vegetables and whole cleaned and let it simmer.
  4. When the vegetables and meat are cooked remove to a bowl.
  5. Add the dumplings hot soup (take composition passed through hot soup spoon and place in soup) and let it simmer for about 10-12 minutes on low heat.
  6. Add salt to taste, cooked diced carrot and chopped fresh parsley soup:
  7. Serve warm.

 BUCATARIA POLONEZA

ROSÓŁ  Z KURY         

 Składniki:

– kura

– pęczek włoszczyzny

– czosnek

– sól, pieprz

Wykonanie:

Kurę zalać gorącą wodą, osolić i zagotować. Zebrać zanieczyszczenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez pół godziny. Dodać włoszczyznę oraz przyprawy i dalej gotować aż kura będzie miękka.

Podawać z makaronem.

 Chicken Soup

 Ingredients:

– chicken

– carrot, leek, celery, parsley

– salt, pepper

Directions:

Put the chicken into the pot, pour hot water, salt and boil. Remove a scum from soup. Reduce a heat and boil through 30 minutes. Add vegetables and spices, boil to moment when chicken will be soft. Serve with pasta.

 PLACKI ZIEMNIACZANE  

Składniki:

– 1 kg ziemniaków

– 3 łyżki maki pszennej

– 1 jajko

– 1 cebula

– sól, pieprz

– olej do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć w blenderze. Dodać mąkę, jajko, przyprawy i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i nakładać i nakładać owalne placki. Smażyć na złoty kolor. Podawać ze śmietaną.

 Potato Pancakes

Ingredients:

- 1kg potatoes

- 3 tablespoon wheat flour

- 1 egg

- 1 onion

- salt, pepper

- oil to frying

Directions:

Peel Potatoes and onion and wipe in a blender. Add flour, egg, spices and mix be precise. In the pan heat oil and put oval cakes. Frying to gold color. Serve with sour cream.

 ,, PYRY Z GZIKIEM”   

Składniki:

– 0,5 kg białego sera

– śmietana

– cebula, szczypiorek

– ziemniaki

– sól, pieprz

Wykonanie:

Biały ser dokładnie rozetrzeć. Dodać śmietanę i ponownie wymieszać. Cebulę i szczypiorek drobno pokroić. Dodać do sera i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Podawać z ziemniakami w ,, mundurkach”.

 Potatoes with white cheese

 Ingredients:

– 0.5kg white cheese

– sour cream

– onion, chive

– potatoes

– salt, pepper

Directions:

White cheese precise mix. Add sour cream and mix. Onion and chive fine cut. Season with salt and pepper. Serve with potatoes  in their skins.

 BUCATARIA BULGAREASCA

Salad Shoppe

Salad Shoppe is the most popular in Bulgaria.

Salad Shoppe is extremely popular

foreign guests of the country. This is due to

as fresh vegetables and aromatic, and the

famous white cheese, which garnished.

Preparation of Shopska salad is extremely easy

and quickly.

Ingredients for Salad Shoppe:

  • 400 g cucumbers
  • 250 g tomatoes
  • 1 green pepper
  • 1 onion
  • 100 g white cheese
  • Parsley
  • olive or sunflower oil
  • salt

Cut the tomatoes into cubes. Peel the cucumber, then cut it. Finely chop the onion and peppers. Then mix and put in a serving plate. Sprinkle with chopped parsley. At the top grate white cheese.

 Chicken sach

Sach – it’s clay plate, which are preparing our grandmothers and great-grandmothers. Meals prepared sach have the inimitable flavor and always worth including them in your menu.

Ingredients for Chichen sach:

  • 500 g chicken fillet
  • 200 g mushrooms
  • 200 g carrots
  • 200 g paprika
  • 100 g tomatoes
  • 100 g onion
  • sunflower oil
  • parsley
  • salt
  • 100 g yellow cheese

Sach is placed on a cold stove and gradually heated well. Insert the chicken fillet                                                add salt, reduce heat slightly and stir bites about 4-5 min., Until they are almost ready the meat is placed in a container with a lid and kept warm.

In place the cheken fillet  in sach put the chopped onion , carrots  and mushrooms, as with salt to taste. Mix 2-3 minutes. Then put paprika, stirred and added tomatoes. After a further 1- 2 min returns chicken fillet                                                     and stirred with parsley. Finally grate the yellow cheese.

Apple cake

Ingredients for Apple cake:

  • 6 apples
  • 4 eggs
  • 250 g sugar
  • 250 g flour
  • 75 g butter
  • 10 grams baking powder
  • 100 g chopped walnuts
  • 150 g sugar for the caramel

Caramelized sugar and pour it into a round baking dish. Put it on butter. Clean apples, peel them and cut them into slices. Arrange them on the caramel and and sprinkle with walnuts. Mix with mixer eggs and sugar until they are fluffy foam. To the mixture, add flour and baking powder. Cake baked in a preheated oven at 170 degrees. After baking the cake turns immediately into a serving platter.

BUCATARIA TURCEASCA

MEALS THAT CHİLDREN LİKES

DEEP FRİED ROLLS WİTH CHEESE FILLING

Ingredients

  • Thin sheet of dough
  • Goat’s cheese
  • Parsley
  • Oil for fry

Recipe

The sheet of dough is divided into 12 identical pieces.
Chopped parsley and cheese is prepared by mixing inside.
As a spoonful of cheese is put on the bottom end of the each triangle dough.
To avoid spilling the material from edges of sheet, twist inward as a roll.
If you sop the end of the sheet into a water lightly, your rolls will not be opened.
Prepared rolls are fried in hot oil by turning.
If you wish you can keep your prepared rolls in a freezer bag, and you can fry up your food when you want. Enjoy your meal…

ROTARY OVER RICE (House Style)

Ingredients

  • Chicken breast
  • Onion
  • Garlic
  • Milk
  • Salt
  • Tomato paste
  • Oil
  • Thyme
  • Cumin
  • Pepper

Recipe

We cut chicken breasts in julienne way. Add onion, garlic, spices and milk, mix them and put into the freezer. After some freezing cut finely and cook them in a little oil. We serve over rice we prepared.

 MEATBALL AND POTATOES

Ingredients

  • 2-3 potatoes
  • 2-3 green pepper
  • 2 tomatoes
  • Oil
  • 5 tablespoon of tomato paste

For meatballs;

  • Minced meat (Half kilo)
  • 1 onion
  • 2-3 clove of garlic
  • 1 egg
  • Half of a glass crumbledstale breadorbreadcrumbs
  • Salt
  • Pepper
  • Paprika

Recipe

First, the meatballs are prepared. For this, onions are divided into several parts and then mixed with garlic and eggs by the help of a food processor. Onion and garlic that become very thin after mixing are added to the meat. Stale bread crumbs, spices and salt are added to meat and kneaded. When mixing is well, small parts are plucked to give the ball shape. The other side, potatoes are sliced in thick. In oil pan, meatballs and potatoes are lightly fried. (No need to fry potatoes a lot). Fried meatballs and potatoes are all taken into a tray and warm tomato sauce is poured on it. The baking tray is decorated with slices of tomato and pepper, and put into the oven. Cook at low heat, until the tomatoes cook, approximately 25 minutes.

MANTI (Turkish Ravioli)

Ingredients

  • 3 glasses of flour
  • 1 glass of warm water
  • Salt
  • 1 egg

For filling

  • 250 g low-fat mince
  • 1 medium onion
  • Blackpepper
  • Pepper
  • Salt

For cooking

  • Butter
  • 2 tablespoons of tomato paste

For serve

  • Yoghurt (includes garlic)
  • Mint
  • Sumac
  • Pepper

Recipe

Open the middle of the flour in a bowl, break the egg, sprinkle with a pinch of salt and knead the dough by adding water little by little. It shouldn’t be neither too stiff nor soft. Open the dough as thin layer and cut it to many little squares. On the other hand, put pepper, salt, red pepper, a little grated onion you prepared into the meat, and knead them. Put mince as little pinch into the small parts of the sheets which you cut. Shape the dough to bring together the four corners. When the ravioli are ready, throw them in boiling water and cook about 15-20 mins. Meanwhile, melt the butter in a small sauce pan and cook the tomate sauce. Add the water which is cooked ravioli. Cook for up to 5 minutes then remove from the heat. Put ravioli dish and the yogurt (and garlic). You can sprinkle plenty of sumac, mint. If you wish you can also use red pepper.

PASTA WITH CHEESE

Ingredients

  • 1 package of pasta
  • 1 glass of crumbled white cheese
  • Half bunch of parsley
  • 3 tablespoons of margarine
  • Black pepper
  • Salt

Recipe

Boil the pasta. Get it onto a strainer. Pour cold water over. Then melt the butter in a saucepan. Add pasta, white cheese mixed with chopped parsley and pepper, and serve them after mixing.

Sa gatiti cu spor!

Va dorim pofta buna!

 

  • Campania Nationala “Saptamana fructelor si a legumelor donate
    • 16-20 NOIEMBRIE 2015

     

    1. Grupa Mica “Mugurasii” – 34 kg fructe si legume
    • 4 buc. conserve
    1. Grupa Mica “Albinutele” – 37 kg fructe si legume
    2. Grupa Mica “Iepurasii” – 24 kg fructe si legume
    3. Grupa Mica “Puisorul Motat” – 15,5 kg fructe si legume
    4. Grupa Mijlocie “Fluturasii” – 8 kg fructe si legume
    • 2 buc. conserve
    1. Grupa Mijlocie “Pisicel” – 29,5 kg fructe si legume
    • 4 buc. conserve
    1. Grupa Mijlocie “ Arlechino” – 7,5 kg fructe si legume
    2. Grupa Mare “Ursuletii Maricei” – 21 kg fructe si legume
    • 6 buc. conserve
    1. Grupa Mare “ Greierasii veseli” – 5 kg fructe si legume
    • 4 buc. conserve
    • Dulciuri
    1. Grupa Mare “Boboceii istetei” – 21 kg fructe si legume
    • 2 buc. conserve
    1. Grupa Mare “Furnicutele” –  66 kg fructe si legume
    • Dulciuri
    • Suc
    • 33 buc. conserve

     

    Total: –   55 buc. conserve

    – 268,5 kg fructe si legume

    – dulciuri

     

    Toate fructele, legumele, conservele si dulciurile colectate au fost donate celor 22 de batrani de la Fundatia “Catedrala Eroilor” Targoviste si prescolarilor de la Scoala Speciala Targoviste.

    Multumim parintilor, copiilor si cadrelor didactice pentru implicare!

     

  • In anul scolar 2015-2016,  cadrele didactice si prescolarii din Gradinita “Raza de Soare” Targoviste, sprijiniti de parinti se vor implica activ in actiunile cuprinse in cadrul SNAC (Strategia Nationala de Actiuni Comunitare) . 

    CALENDARUL ACTIVITĂȚILOR S.N.A.C.

                      2015-2016

     SEPTEMBRIE 2015

    1. Bun venit la școală – Intercunoastere (voluntari si beneficiari)
    2. Fanteziile toamnei – Ateliere de artă

    OCTOMBRIE 2015

    1. Campioni speciali - Activități sportive
    2. Descoperim natura – Excursii, drumeții tematice specifice toamnei

    NOIEMBRIE 2015

    1. Săptămâna legumelor și a  fructelor donate  16 – 20 noiembrie 2015-Colecta de fructe si legume prospete, donatii de fructe si legume catre copii si batrani, activitati plastice si practice pe tema fructelor si legumelor, expozitie cu lucrari
    2. Ziua toleranței – Activitati didactice commune

    DECEMBRIE 2015

    1. În jurul bradului – Activități artistice
    1. Ziua persoanelor cu dizabilitati – Activitati didactice comune
    2. Dăruind vei dobândi – Colecta de jucarii,dulciuri, confectionarea unor podoabe pentru brad, felicitari

    IANUARIE 2016

    1. Sanie cu zurgălăi – Activitati in aer liber
    2. Carnaval ecologic - Parada costumelor ecologice (din materiale reciclabile)

    FEBRUARIE 2016

    1. Martisoare, martisoare –  Activitati didactice comune: confectionare de martisoare, vizita la centrul de batrani, oferirea martisoarelor
    2. Lansare concurs național: Dincolo de cuvintele rostite – concurs de desene – faza pe gradinita

    MARTIE 2016

    1. E 8 martie! – Confectionarea si oferirea de felicitari si flori, recitari, cantece
    2. Luna Pădurii –  Plantare de pomi si flori in curtea gradinitei, adunarea deseurilor din Parcul “Aschiuta”

    APRILIE 2016

    1. De Paște – recitari, cantece, colectare si  donatii (alimente, jucarii)
    2. Ziua Pământului – lansare de lampioane/ baloane cu diverse mesaje de solidaritate cu cei aflati la nevoie

    MAI 2016

    1. Ziua internațională a familiilor - activitati didactice comune
    2. Sărbătoarea cireșelor/căpșunilor – activitati gospodaresti

    IUNIE 2016

    1. Ziua copilului- carnaval, desene pe asphalt, jocuri, recitari, cantece, donatii (dulciuri, jucarii)
    2. Campania Împărțim zâmbete – Voluntarii îţi dăruiesc zâmbetele şi îmbrăţişările lor

    IULIE – AUGUST 2016

    1. Gradinita de vară

     

 

  • Programul Educational “Curcubeul schimbarii” continua si in anul scolar 2015-2016.

Actiunile ce se vor dasfasura sunt:

Octombrie 2015 – “Ne jucam, despre alimente invatam!- Ziua alimentatiei sanatoase”- confectionare de                                                   jucarii/costume din materiale reciclabile reprezentand fructe si legume;

Noiembrie 2015 -“O poveste sa-ti mai spun…! ”- Ziua universala a copilului – povesti create de catre copii

Decembrie 2015 – “Un gand, un dar, o bucurie”- Ziua internationala a solidaritatii umane – actiuni caritabile

Ianuarie 2016 – “Mos Ion Roata si Unirea” – dramatizare

Februarie 2016 – “Targ de iarna” – activitate antreprenoriala; expozitie cu vanzare

Martie 2016 – “Apa este viata” – ZiuaMondiala a apei – realizare de mesaje, postere, bannere, flyere

Aprilie 2016 – “5 minute de miscare” – Ziua Internationala a sportului – Flash-mob

Mai 2016 - “Europa suntem noi”- 9 mai- Ziua Europei – Activitate artistico-plastica

Iunie 2016 – “Copii fericiti, Parinti multumiti” – spectacol organizat si prezentat de catre parinti

Va dorim mult succes!

STRUCTURA ANULUI ŞCOLAR 2015-2016

 Structura anului scolar 2015-2016   Art.2 – Anul școlar 2015-2016 începe la data de 1 septembrie 2015, se încheie la data de 31 august 2016 și se structurează pe două semestre, după cum urmează: Semestrul I  Cursuri – luni, 14 septembrie 2015 – vineri, 18 decembrie 2015În perioada 31 octombrie – 8 noiembrie 2015, clasele din învățământul primar și grupele din învățământul preșcolar sunt în vacanță.Vacanța de iarnă – sâmbătă, 19 decembrie 2015 – duminică, 10 ianuarie 2016Cursuri – luni, 11 ianuarie 2016 – vineri, 5 februarie 2016Vacanța intersemestrială – sâmbătă, 6 februarie 2016 – duminică, 14 februarie 2016Semestrul al II-lea  Cursuri – luni, 15 februarie 2016 – vineri, 22 aprilie 2016Vacanța de primăvară – sâmbătă, 23 aprilie 2016 – marți, 3 mai 2016Cursuri – miercuri, 4 mai 2016 – vineri, 24 iunie 2016Vacanța de vară – sâmbătă, 25 iunie 2016 – duminică, 11 septembrie 2016.

Dragi parinti,

                    In perioada 17-21 noiembrie 2014 se va desfasura in gradinita noastra Campania “Saptamana legumelor si a fructelor donate” in carul Strategiei Nationale de Actiune Comunitara. Va invitam sa va implicati, alaturi de copiii dumneavoastra, in sprijinirea copiilor aflati in dificultate. Donatiile dumneavoastra se vor indrepta spre familiile aflate in dificultate si institutiile sociale din Targoviste.

Prin acest demers se urmareste consolidarea abilitatilor copiilor de a trai impreuna cu ceilalti intr-o societate unita si solidara, in care conteaza valentele umanitare, implicarea, angajamentul, responsabilitatea.

Va asteptam si va multumim pentru implicare!

  • Beneficiarii Campaniei “Sapatamana legumelor si a fructelor donate”

 

Prin efortul comun al copiilor si parintilor din gradinita noastra, in saptamana 17-21 noiembrie 2014 s-au colectat 467,5 kg de fructe si legume (si alte alimente).

Aceasta cantitate a fost distribuita astfel:

  • Scoala Speciala Targoviste – Grupa copiilor cu CES: 25,5 kg (7 copii)
  • Centrul social pentru prevenirea si combaterea violentei in familie “Impreuna vom reusi” din Targoviste, Micro XI: 44 kg (1 mama cu 2 copii)
  • Familia M. (1 mama cu 6 copii): 46 kg
  • Centrul Social pentru persoane varstnice “Sfanta Elena” din Targoviste, Micro XII: 24 kg (12 batrani)
  • Cantina Ajutor Social din Targoviste, Micro VI: 160 kg (Centrul de zi pentru copiii cu dizabilitati – 70 copii)
  • Fundatia “Catedrala Eroilor” din Targoviste: 168 kg (18 batrani)

 Multumim tuturor copiilor si parintilor implicati!