GRĂDINIŢA CU PROGRAM PRELUNGIT ,,RAZĂ DE SOARE” TÂRGOVIȘTE
Titulatura oficială a grădiniţei: GRĂDINIŢA CU PROGRAM PRELUNGIT ,,RAZĂ DE SOARE” TÂRGOVIȘTE
Adresa: Prof. Alexandru Vasilescu Nr. 7, Târgoviște, județul Dâmbovița
ISTORICUL GRĂDINIŢEI
Prin Decizia Consiliului Popular Judeţean nr 526/ 69 se deschide în anul 1969 Grădiniţa cu program prelungit nr 8 din Târgovişte, cu un efectiv de 250 de copii, cuprinşi în 8 grupe de preşcolari (3-6 ani). În anul 1976, dat fiind solicitările de cuprindere a copiilor în grădiniţă, s-a dat în folosinţă încă un corp de clădire cu 4 săli de clasă, tot cu program prelungit. Între anii 2002 – 2003, grădiniţa a funcţionat cu cel mai mare număr de grupe din istoria ei: 19 grupe (program prelungit şi program normal).
Din anul 2000, s-a înfiinţat o grupă de copii cu CES, care aparţine Şcolii Speciale din Târgovişte. Grădiniţa a avut personalitate juridică de la înfiintare până în aprilie 1982, când a trecut sub patronatul Combinatului de Oţeluri Speciale Târgovişte până la 1 ianuarie 1997 şi a obţinut titlul de unitate reprezentativă.
Amplasată în microraionul 9, lângă Şcoala nr 8 Mihai Viteazul, este cea mai mare unitate de învăţământ preşcolar din judeţul Dâmboviţa. În ţară există doar 2 unităţi preşcolare cu această arhitectură deosebită (fiecare sală de grupă are sală de mese şi grup sanitar propriu).
De-a lungul timpului, în grădiniţă au funcţionat şi grupe cu orar normal, dar o perioadă foarte scurtă. În 1968 a fost înfiinţată creşa, care a aparţinut grădiniţei până în anul 2009, iar unitatea a funcţionat până la această dată sub denumirea Grădiniţa nr 8 cuplată cu creşa. Începând cu anul 1970, a devenit grădiniţă de aplicaţie a Liceului Pedagogic, azi Colegiul Naţional Constantin Cantacuzino, unde elevii au susţinut practică pedagogică, îndrumaţi de educatoare. Cadre didactice din gradiniţă au îndrumat practică pedagogică şi pentru elevele Colegiului particular Cristian Ersek.
La 21 octombrie 2005, Grădiniţa nr 8 a primit o nouă denumire – Grădiniţa „Rază de Soare”. În prezent, în grădiniţă sunt înscrişi 318 de copii de 3-6 ani care îşi desfăşoară activitatea în sistem de învăţământ tradiţional (10 grupe) si în alternativa Step by step (3 grupe). Personalul didactic a absolvit diverse cursuri de formare in specialitate: Metoda proiectelor, Educati asa!, Educatia incluziva, Educatia incluziva multiculturala, TIC, Gradinita si comunitatea, Noi abordari ale educatiei timpurii, cursuri de metodisti, mentori, formatori. Cadre didactice din gradinita noastra sunt membri ai unor comisii de evaluare pentru concursul de titularizare in invatamant, in cadrul unor concursuri si programe judetene.